قذف

ساخت وبلاگ

بسمه تعالی

قَذْف عبارت است از نسبت دادن «زنا» یا «لواط» به شخص دیگر، هرچند مرده باشد (مادۀ 245 قانون مجازات اسلامی). قذف کننده را قاذف و قذف شونده را مقذوف می گویند.

این جرم، از زمره جرائم منافی حیثیت و آبروی افراد تلقی می شود. به راستی که حیثیت و آبروی هر فردی، حتی افراد خلافکار و ناهنجار همواره باید مصون از تعرض بماند. شاید ریختن آبروی یک انسان بعضاً کاری آسان باشد، اما اعادۀ آن، عملاً دشوار و گاهاً ناممکن است. جرم قذف، از جرائم حدی (یعنی وضع شده از سوی شرع) و مجازات آن به صورت ثابت هشتاد ضربه شلاق است. بنابراین، مجازات این جرم قابل تخفیف، تبدیل و تعلیق نمی باشد. همچنین محکومیت قطعی به قذف، به مانند سایر جرائم حدی، آثار زیان باری برای مرتکب در پی دارد. علاوه بر مجازات بدنی مقرر، به تصریح مادۀ 25 قانون مجازات اسلامی، مرتکب به عنوان مجازات تَبَعی، از حقوق اجتماعی به شرح مذکور در مادۀ 26 همان قانون محروم می گردد. به عنوان مثال، اگر کسی محکوم به قذف شود، هیچگاه نمی تواند در انتخابات ریاست جمهوری، مجلس خبرگان، مجلس شورای اسلامی و شوراهای شهر و روستا داوطلب شود.

همانگونه که در ابتدای بحث اشاره شد، جرم قذف زمانی محقق می شود که کسی دیگری را متهم به اَعمال شنیع زنا یا لواط کند. غیر از این دو مورد، موضوع از بحث قذف خارج و در زمرۀ توهین یا افترا خواهد بود. مثلاً هرگاه کسی به دیگری بگوید، تو با فلانی رابطه داشته ای، این مورد قذف نیست. از این جهت است که مادۀ 246 قانون مجازات اسلامی، به «روشن و بدون ابهام بودن قذف» تأکید کرده است. همچنین، قاذف باید به معنای لفظ آگاه و قصد انتساب داشته باشد، گرچه مخاطب در حین قذف از مفاد آن آگاه نباشد. از طرفی، لازم نیست همواره قذف بصورت شفاهی باشد. بلکه، از طریق نوشتن، هرچند به شیوۀ الکترونیکی و از طریق پیامک، ایمیل، تلگرام و ... نیز این جرم قابل تحقق است.

قذف ممکن است علاوه بر افراد زنده، نسبت به مردگان هم واقع شود. به عنوان مثال، اگر کسی به دیگری که پدرش فوت شده بگوید، پدرت زناکار بوده یا لواط کرده است، نسبت به شخص مخاطب مرتکب توهین و نسبت به شخصِ مرده، مرتکب قذف شده است که در مورد قذف مرده، در صورت شکایت ورثه، به حد قذف محکوم می شود. همچنین، اگر کسی به قصد نسبت دادن زنا یا لواط به دیگری، الفاظی غیر از زنا یا لواط به کار ببرد که صریح در انتساب زنا یا لواط به افرادی از قبیلِ همسر، پدر، مادر، خواهر یا برادرِ مخاطب باشد، نسبت به کسی که زنا یا لواط را به او نسبت داده است، محکوم به حد قذف و دربارۀ مخاطب، اگر به علت این انتساب اذیت شده باشد به مجازات توهین محکوم می گردد (ماده 252 قانون مجازات اسلامی).

جرم قذف، حق الناس و قابلِ گذشت است. بنابراین، تعقیب و اجرای مجازات، منوط به شکایت شاکی است و در صورت اعلام گذشت او در هر مرحله، حسب مورد تعقیب، رسیدگی و اجرای مجازات موقوف می شود. همچنین هرگاه مقذوف گفتۀ قاذف را تصدیق کند و یا آنچه به مقذوف نسبت داده شده، با شهادت یا علم قاضی ثابت شود یا دو نفر یکدیگر را قذف کنند و نیز لعان زن پس از قذف، موجب سقوط مجازات خواهد بود. البته قذفِ دو نفر نسبت به یکدیگر موجب مجازات شلاق تعزیری از سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه برای هرکدام است. از طرفی، قذف در صورتی موجب حد می شود که قذف شونده در هنگام قذف، بالغ، عاقل، مسلمان، معیّن و غیرمتظاهر به زنا یا لواط باشد. درنتیجه، هرگاه قذف شونده به سن بلوغ نرسیده باشد یا مجنون یا غیرمسلمان یا غیرمعیّن باشد و همچنین، اگر قاذف، پدر یا جد پدریِ قذف شونده باشد، قاذف به مجازاتِ حدی محکوم نخواهد شد. بلکه، به سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری محکوم می شود. اما قذفِ فرد متظاهر به زنا یا لواط، مجازات ندارد. منظور از متظاهر کسی است که به عملِ زنا یا لواط تظاهر کند. همچنین، به تصریح مادۀ 254 قانون مجازات اسلامی، نسبت دادن زنا یا لواط به کسی که به خاطر همان زنا یا لواط محکوم شده است، قبل از توبۀ مقذوف مجازات ندارد.

ممکن است کسی چند نفر را به طور همزمان یا جداگانه قذف کند. در این صورت با تقاضای هریک از افرادِ قذف شده، حد مستقلی بر قاذف جاری می شود. همچنین اگر قاذف پس از اجرای حد، قذف را تکرار کند، حد نیز تکرار می شود. تکرار قذف، اگر هربار مجازات آن اجرا شده باشد، در مرتبۀ چهارم اعدام است (مادۀ 136 قانون مجازات اسلامی).

نکتۀ آخر اینکه، حد قذف با شهادت دو شاهد، یک بار اقرار نزد قاضی دادگاه و علم قاضی اثبات می شود. همچنین، برخلاف سایر حدود، توبه در قذف تأثیری ندارد.

شما کاربر محترم می توانید در صورت نیاز به مشاوره اعم از حقوقی یا کیفری سوال خود را مطرح نموده و از همین وبلاگ جواب خود را دریافت نمایید. // یا در صورت لزوم یا تمایل می توانید مشاوره حضوری دریافت نمایید به آدرس: استان گیلان- شهرستان فومن- خیابان امام- خیابان شورا- ساختمان الماس- طبقه دوم. شماره تماس: 01334739252  با تشکر: یوسف پناه

اختلاس...
ما را در سایت اختلاس دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : vahedi-attorney بازدید : 188 تاريخ : يکشنبه 26 فروردين 1397 ساعت: 21:36