اعتراض ثالث

ساخت وبلاگ

بسمه تعالی 

مرتضی واحدی ­پور- وکیل پایه یک دادگستری

اعتراض ثالث

اگر در دعوایی رأیی صادر شود که به حقوق «شخص ثالثی» که در دعوی دخالت نداشته خلل و خدشه ای وارد کند، آنوقت شخص ثالث می تواند نسبت به آن رأی «اعتراض» کند، این اعتراض را اصطلاحاً «دعوی اعتراض ثالث» گویند. (ماده 417 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی)

اعتراض ثالث فقط در امور حقوقی قابل تصور است و در امور کیفری به لحاظ اصل شخصی بودن مجازات و جنبه حمایتی کیفر از جامعه، در جهت حفظ نظم و امنیت، طرح دعوایی تحت عنوان اعتراض ثالث امکان ندارد. برای طرح دعوی اعتراض ثالث، باید حکم قطعی در خصوص قضیه صادر شده باشد، در غیر این صورت، یعنی هرگاه پرونده در جریان رسیدگی باشد، شخصِ ثالث باید دعوی «ورود ثالث» مطرح کند. همچنین با عنایت به مفاد ماده صدرالذکر، شخص ثالث کسی است که خود یا نمایندۀ او در فرایند دادرسی مداخله نداشته باشد. منظور از نماینده، وکیل، ولی و قیّم شخص می باشد. زیرا دخالت این اشخاص از طرف اصیل در پرونده، به منزلۀ دخالتِ خودِ اصیل است.

اعتراض ثالث بر دو قسم است: اعتراض ثالث اصلی و اعتراض ثالث طاری(غیر اصلی). هرگاه اعتراض ابتدا به ساکن و بدون وجود پرونده ای مرتبط مطرح شود، این اعتراضِ ثالث، اصلی است. اما هرگاه پرونده ای در حال رسیدگی باشد و یکی از طرفین به رأیی که قبلاً از دادگاهی صادر شده و این رأی مورد استنادِ طرف دیگر باشد اعتراض کند، این اعتراضِ ثالث را طاری یا غیراصلی گویند.

دعوی اعتراض ثالث مقید به مهلت خاصی نیست. در نتیجه، معترضِ ثالث هر زمان که بخواهد می تواند اعتراض خود را تقدیم کند. در این دعوی، معترضِ ثالث به عنوان خواهان و طرفین رأیِ مورد اعتراض (خواهان و خوانده) به عنوان خوانده قرار می گیرند. دادخواست اعتراض ثالث اصلی باید به دادگاهی تقدیم شود که رأی قطعیِ مورد اعتراض را صادر کرده است، اعم از اینکه دادگاه بدوی باشد یا تجدیدنظر و یا دیوانعالی کشور. ترتیب دادرسی در این مرحله، مانند دادرسی نخستین است. اما اعتراض ثالث طاری، بدون تقدیم دادخواست و در دادگاهی که دعوی اصلی در آن مطرح است به عمل می آید، لکن اگر درجۀ این دادگاه پایین تر از دادگاهی باشد که رأی مورد اعتراض را صادر کرده است، معترض باید دادخواست خود را به همان دادگاهی که رأی مورد اعتراض را صادر کرده است تقدیم کند. (مادۀ 421 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی)  

مطابق ماده 424 قانون مذکور، اعتراض ثالث موجب تأخیر اجرای حکم قطعی نمی باشد. اما در مواردی که جبران ضرر و زیان ناشی از اجرای حکم ممکن نباشد، دادگاه رسیدگی کنند به اعتراض ثالث، پس از تقاضای معترض ثالث، با اخذ تأمین مناسب، قرار تأخیر اجرای حکم را برای مدت معین صادر می کند.

دادگاه رسیدگی کننده به اعتراض ثالث پس از ثبت اعتراض، ابتدا به این امر رسیدگی می کند که آیا معترض در دعویِ منتهی به صدورحکم که اکنون مورد اعتراض وی قرار گرفته دخالت داشته است یا خیر؟ پس از احراز عدم دخالت در دعوی، وارد ماهیت شده و نسبت به این موضوع رسیدگی می کند که آیا حکمِ صادره خللی به حقوق او وارد آورده است یا خیر؟ که در صورت مثبت بودن پاسخ، مستنداً به مادۀ 425 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی، مبادرت به نقض رأی مورد اعتراض می کند.

شما کاربر محترم می توانید در صورت نیاز به مشاوره اعم از حقوقی یا کیفری سوال خود را مطرح نموده و از همین وبلاگ جواب خود را دریافت نمایید. // یا در صورت لزوم یا تمایل می توانید مشاوره حضوری دریافت نمایید به آدرس: استان گیلان- شهرستان فومن- خیابان امام- خیابان شورا- ساختمان الماس- طبقه دوم. شماره تماس: 01334739252  با تشکر: یوسف پناه

+ نوشته شده در  چهارشنبه چهارم بهمن ۱۳۹۶ساعت 16:37  توسط مرتضی واحدی پور  | 
اختلاس...
ما را در سایت اختلاس دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : vahedi-attorney بازدید : 193 تاريخ : جمعه 6 بهمن 1396 ساعت: 18:12