اظهارنامه

ساخت وبلاگ

 بسمه تعالی 

 مرتضی واحدی ­پور- وکیل پایه یک دادگستری

اظهارنامه

اظهارنامه، نوشته ای است که از طریق آن، شخص می تواند قبل از تقدیم دادخواست، حق خود را از دیگری مطالبه کند.

در مقررات فعلی ما، مواد 156 و 157 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379، به صورت کلی به بحث اظهارنامه پرداخته است.

اظهارنامه دارای دو ستون است که در ستون اول، اظهاراتِ ارسال کنندۀ اظهارنامه نوشته می شود و ستون دوم برای پاسخ مخاطب (یعنی کسی اظهارنامه برایش فرستاده می شود) خالی گذاشته می شود تا در صورت تمایل، اظهاراتِ خود را در آن بنویسد.

مطابق ماده 156 قانون صدرالذکر، «هرکس می تواند قبل از تقدیم دادخواست، حق خود را به وسیلۀ اظهارنامه از دیگری مطالبه نماید، مشروط بر اینکه موعد مطالبه رسیده باشد. به طور کلی هر کس حق دارد اظهاراتی را که راجع به معاملات و تعهدات خود با دیگری است و بخواهد بطور رسمی به وی برساند ضمن اظهارنامه به طرف ابلاغ نماید... ». در نتیجه، هیچ کس حق ندارد مادامی که موعد سررسیدِ خواستۀ وی فرا نرسیده باشد از مخاطب مطالبه کند، زیرا در این صورت ارسال اظهارنامه هیچ اثر و فایده ای در پی ندارد. همچنین، اظهارکننده اگر بخواهد اظهارات خود را بصورت رسمی و قانونی به مخاطب اعلام کند باید اظهارنامه ارسال کند. در این صورت اظهارات او دارای اعتبار قانونی بوده و در محکمه قابل استناد است. به عنوان مثال اگر یکی از طرفینِ معامله ای، حق فسخ معامله را داشته باشد و بخواهد این حق را اِعمال کند، لازم است مراتبِ فسخ را از طریق ارسال اظهارنامه به طرفِ معامله اعلام کند. در این صورت است که عملِ فسخ وی دارای اثر و ارزش حقوقی بوده و در دادگاه قابل استناد است.

اظهارنامه هم از طریق اداره ثبت اسناد و هم از طریق دفتر دادگاه ارسال می شود. بدین صورت که پس از قید مشخصات طرفین (اظهارکننده و مخاطب) و موضوع در برگه اظهارنامه، در سه نسخه تنظیم می گردد که پس از الصاق تمبر، به اداره ثبت اسناد یا دفتر دادگاه (غالباً دفتر دادگاه) داده می شود که پس از ثبت در دفتر مخصوص، به واحد ابلاغ ارسال می گردد. مأمور ابلاغ، اظهارنامه را به مخاطب ابلاغ می کند. مخاطب اگر اظهاراتی داشته باشد می تواند در ستون مربوط به خود بنویسد، یا می تواند چیزی ننویسد. سپس مأمور ابلاغ نسخۀ دوم اظهارنامه که به امضاء مخاطب رسیده را مجدداً اعاده کرده تا اظهارکننده آن را دریافت نماید و از پاسخ احتمالی مخاطب مطلع شود. یا این نسخه را جهت استناد نزد خود داشته باشد.

هرگاه اظهارکننده بخواهد از طریق ارسال اظهارنامه، وجه یا سند یا مال یا هر چیز دیگری را به مخاطب تحویل دهد، مطابق ماده 157 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی، باید آن وجه یا سند یا مال یا هر چیز دیگری که باشد را هنگام تقدیم اظهارنامه به مرجع ابلاغ تحویل دهد که به عنوان امانت نگهداری و پس از مراجعۀ مخاطب، با اخذ رسید به وی تحویل گردد. مگر اینکه طرفین هنگام تعهد، محل و ترتیب دیگری تعیین کرده باشند.

از اظهارنامه بعضاً به عنوان یک شگرد حقوقی نیز استفاده می شود! اظهارکننده در شرایطی که چنتۀ خود را تهی از هرگونه دلیل می بیند، تصمیم به ارسال اظهارنامه برای طرفِ خود می گیرد. طرف نیز ممکن است اظهاراتی را در پاسخ به او بنویسد که به عنوان اقرار علیه خودش در دادگاه استفاده شود. به عبارتی دیگر، اظهارنامه را با نامۀ فدایت شوم اشتباه گرفته و هر آنچه دلِ تنگش می خواهد می نویسد! آنوقت در محکمه، در خلالِ آن نوشته ها احادیث مفصلی به ضرر او استخراج می شود. در نتیجه، لازم است در پاسخ به اظهارنامه دقت و ظرافت ویژه معمول گردد. حتی این موضوع در مورد اظهارکننده نیز صادق است. او می تواند با ارسال اظهارنامه، شمشیر تیزی به دستِ طرفِ خود بدهد و در اظهارنامه، اظهاراتی بیان کند که در محکمه، علیه او قابل استناد باشد. به عنوان مثال، شخصی مبلغی از دیگری طلبکار است و هیچ مدرکی جهت اثبات ادعایش ندارد تا برای او اقامه دعوی کند. در نتیجه، برای بدهکار اظهارنامه ارسال می کند، بدهکار در پاسخ می نویسد:«درست است این مبلغ را به شما بدهکارم اما مدتی به من فرصت بدهید به شما پرداخت می کنم...» همین عبارت کوتاه اقرار و بهترین دلیل اثباتی محسوب می شود. مثال دیگر؛ معامله ای صورت گرفته که در آن شرط شده اگر خریدار در فلان تاریخ مابقی ثمن را پرداخت نکند فروشنده حق فسخ معامله را دارد. در این حال فروشنده اظهارنامه ای برای خریداری ارسال و مابقی پول خود را از وی مطالبه می کند. همین عملِ فروشنده، به منزلۀ اسقاطِ حق خیارِ فسخ خود است و در نتیجه، دیگر به هیچ عنوان نمی تواند معامله را فسخ کند. پس شایسته است جهت تنظیم اظهارنامه دقت و وسواس فراوان به خرج داده و به اهل فن مراجعه شود.   

شما کاربر محترم می توانید در صورت نیاز به مشاوره اعم از حقوقی یا کیفری سوال خود را مطرح نموده و از همین وبلاگ جواب خود را دریافت نمایید. // یا در صورت لزوم یا تمایل می توانید مشاوره حضوری دریافت نمایید به آدرس: استان گیلان- شهرستان فومن- خیابان امام- خیابان شورا- ساختمان الماس- طبقه دوم. شماره تماس: 01334739252  با تشکر: یوسف پناه

+ نوشته شده در  شنبه شانزدهم دی ۱۳۹۶ساعت 10:46  توسط مرتضی واحدی پور  | 
اختلاس...
ما را در سایت اختلاس دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : vahedi-attorney بازدید : 169 تاريخ : يکشنبه 17 دی 1396 ساعت: 21:27